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Frequently Asked Questions 
Section 1: Use of Suggested SADC Site Evaluation Tool 

Q1.1: Are MLTC Plans expected to use this tool if on-site visits were already completed 
before the release of this tool? 

No. MLTC Plans that have already completed their on-site visits prior to the release of this tool 
do not need to complete another one using the new tool. It is intended to be used for on-site 
visits starting immediately and going forward with existing and newly contracted SADC sites. 

Q1.2: Can information or additional fields be added to the Suggested Tool? 

The Suggested SADC Site Evaluation Tool is editable, and MLTC Plans are free to ADD 
additional fields, questions, and tabs. It is important to note that existing questions cannot be 
removed, and all must remain in the tool. 

Q1.3: Can the MLTC Plans add to the checklist of documents SADC sites should have 
(i.e., place of assembly, etc.)? 

DOH encourages the MLTC Plans to check for and retain any additional documentation desired 
or believed to be best practice, ensuring compliance with all State and Federal standards. 

Q1.4: Is there a set transition period for MLTC Plans to start using the Suggested Tool for 
future on-site visits? Will the Suggested Tool replace the tool previously used by the 
MLTC Plans? 

The Suggested SADC Site Evaluation Tool is intended to be used starting immediately 
(September 2022) and going forward. 

Q1.5: I understand this is a “suggested” tool but is it preferred by the DOH? 

If a MLTC Plan chooses, the MLTC Plan may utilize an annual tool that of their choosing. 
However, it must incorporate all regulatory and HCBS Settings Final Rule compliance 
standards. It is required that all areas addressed in the Suggested Tool be addressed in 
alternative assessment tools being utilized. 

DOH strongly suggests using this tool, if possible, as consistent formatting makes things easier 
on MLTC Plans, SADC sites, and DOH when information is being exchanged. However, the use 
of the Suggested Tool is not required. 

Q1.6: Are PACE centers required to complete this assessment? 

PACE plans are not required to follow through with this SADC oversight/compliance activity. 
However, PACE plans are welcome and encouraged to utilize the Suggested Tool to ensure 
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SADC site compliance with all State and Federal Standards. DOH is available to answer any 
questions and support the PACE plans. 

Section 2: Tool Requirements 

Q2.1: What should MLTC Plans do with the completed Site Evaluation Tools? Will this 
tool need to be submitted to DOH annually? 

The process for maintaining the SADC site evaluation tools and supporting materials remains 
unchanged with the release of the Suggested Tool. MLTC Plans should still retain the annual 
and pre-contracting tools utilized to assess each SADC site, along with supporting 
documentation, for seven years. 

MLTC Plans should be prepared to furnish these records to any regulatory agency that requires 
them. DOH will be conducting additional focus surveys in the future and the plans must 
demonstrate annual reviews were completed for every contracted SADC site, any deficiencies 
were remediated, and supply all retained supporting documentation and tools. 

Q2.2: I noticed the Suggested Tool does not include a nutrition review. Is the nutrition 
form still required? 

MLTC Plans that regularly used a nutrition form for a particular SADC site previously may 
continue to complete them. At a minimum, the MLTC Plan must ensure the SADC is in 
compliance with the basic nutrition requirements listed in Site Requirements from Title 9 New 
York Codes, Rules, and Regulations (NYCRR) §6654.20, Attachment J. Additional details are 
supplied by the NYS Office for the Aging (https://aging.ny.gov/social-adult-day-services-sads). 

Q2.3: When MLTC Plans review SADC site member files, do they need to survey a 10% 
sample of the total SADC Site membership? 

When surveying SADC site member files, it should be 10% of your MLTC Plan’s membership 
that attends that SADC site. 

Q2.4: Is the 10% sample size required or recommended? 

The sample size of 10% is a general guideline, it is a best practice, and it is recommended by 
DOH to at least complete a 10% review to ensure that an appropriate sample is obtained, in 
order to gain an accurate picture of SADC site compliance with person-centered planning plan 
of care (POC) requirements, training standards, etc. 

Q2.5: How would the member file review apply if a MLTC Plan does not have any current 
members at a particular contracted SADC site, at the time of the evaluation? 

The Suggested Tool can be applied to the SADC site even though no members are currently 
receiving services. The member count would be “zero” at time of visit, but the goal is for new 
and existing sites to be 100% in compliance as members join. MLTC Plans would look at 
questions applicable to members and ensure the SADC site is prepared, so that when members 
join, the SADC site will be meeting all requirements. 
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Q2.6: Are MLTC Plans only required to collect the suggested documents in this tool? Are 
pictures required? 

MLTC Plans are required to collect all supporting documentation needed to confirm and support 
compliance, remediation being conducted, etc. This may include pictures and will include 
documentation besides those listed on the tool. The documents listed on the tool to be collected 
will be utilized as guidance and additional supporting documents may be needed, depending on 
the situation at each SADC site. 

Q2.7: Should SADC sites be provided with a copy of the completed Suggested Tool? Is it 
required of the MLTC Plans to do so? 

The MLTC Plan may decide if they wish to share a copy of the completed Suggested Tool with 
the SADC site that the MLTC plan assessed. MLTC Plans are required to ensure the SADC site 
understands all requirements and standards, any areas of deficiency, and all agreed upon 
actions needed to remediate deficiencies. 

Section 3: Institutional Characteristics 

Q3.1: Can DOH provide examples for the two response options for the “Does the setting 
of the SADC have institutional characteristics?” question from the HCBS Final Rule tab 
on the Suggested Tool? 

Examples of a setting in a publicly or privately operated facility that provides inpatient 
institutional treatment would be hospitals, skilled nursing facilities, in-patient psychiatric/mental 
health, or intermediate care facilities. 

Examples of a setting in a building on the grounds of, or adjacent to, a public institution would 
be county or city hospitals providing in-patient treatment. 

Q3.2: What qualifies as a “public institution?” Would a school/church/social services 
agency be categorized as a “public institution?” 

CMS defined “public institution” as it relates to the HCBS Settings Final Rule regulation, as “an 
inpatient facility that is financed and operated by a county, state, municipality, or other unit of 
government.” Under this definition, a school, church, or social services agency would not be 
categorized as a “public institution”. 

Q3.3: Can you provide a definition of what “adjacent to” means? Is there a defined 
distance for how “adjacent to” should be measured? 

For the purposes of HCBS Settings Final Rule, “adjacent to” means “next to or adjoining” an 
inpatient public institution. CMS did not provide an approximate distance or range for further 
defining whether a SADC’s location is adjacent to a public institution. 

Q3.4: What if a SADC site is located in a building and then an inpatient institutional 
treatment facility moves into the building or next door? 

The SADC site would then be considered as the “setting is in a building on the grounds of, or 
adjacent to, a public institution”. It is important to note that being adjacent to or on the grounds 
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of a publicly or privately owned institution that provides inpatient services does not mean the 
SADC site is non-compliant. A SADC site may overcome this characteristic by ensuring they are 
separate and unaffiliated with the institution. 

In the example above, the MLTC Plan can provide an explanation in the comments section of 
the Suggested Tool to confirm that there is a shared space, but the SADC site and hospital are 
separate and different entities with different administration, staffing plans, etc. 

Section 4: Non-Compliance Findings and Follow-up Steps 

Q4.1: Why doesn’t DOH take on licensing and review of SADC sites, or contract with an 
External Quality Review Organization (EQRO), rather than having dozens of MLTC Plans 
doing the same review? 

DOH conducts this compliance activity via the MLTC Plan’s contracts as the pathway for 
oversight of the SADC site network. The SADC sites are contracted directly with the plans and 
each plan is going to have different contract requirements that are verified. However, all MLTC 
Plans are ensuring their SADC sites meet State and Federal standards. 

Q4.2: How will MLTC Plans know what to remediate when using the Suggested Tool? 

All standards are required, but many of them can and do have exceptions that allow for some 
flexibility. For example, SADC sites should not have locked entrance doors or barriers to 
prevent participant movement. However, if staff are readily available to unlock doors or remove 
barriers, remediation would not be necessary. 

Additionally, there are flags throughout the Suggested Tool that will alert users that a standard 
is not being met. The response cell may turn red or yellow to indicate an area of non-
compliance, and the detailed comments box is available to explain if the circumstances have an 
exception and/or to describe the remediation plan that will be undertaken to reach compliance. 

Q4.3: What happens if one MLTC Plan finds a SADC site to be in compliance and another 
does not? 

It is expected by DOH that there could be instances of this occurring. However, it is up to the 
MLTC Plan to ensure the plan is confident that their contracted SADC sites are fully compliant 
with all State and Federal standards. If a MLTC Plan has a question on a particular situation or 
standard, they may utilize the resources and guidance provided by State and Federal agencies 
to gain clarity. If there is still a question, reach out to DOH for additional guidance and to 
discuss. 

Q4.4: How should MLTC Plans properly document remediation done by SADC sites? Do 
those remediation plans and related documentation need to be submitted to DOH? 

All MLTC Plans have been through the process of a Statement of Deficiency and a Corrective 
Action Plan, and the same elements from those should be included in remediation efforts (i.e., 
identification of non-compliance, supports to correct the issue, how to prevent the issue from 
recurring, and evidence of achieved compliance). 

MLTC Plans should retain all completed Suggested SADC Site Evaluation Tools, as well as 
remediation plans, and results of remediation efforts (if needed) for each SADC for seven years. 
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MLTC Plans should be prepared to furnish these records to any regulatory agency that requires 
the documentation or asks for them. 

Q4.5: Is there a suggested timeframe for remediation efforts to be completed after using 
the Suggested Tool and identifying non-compliance? If a SADC site does not comply 
within that timeframe, what are the ramifications? 

MLTC Plans are required to work with all contracted SADC sites to ensure 100% compliance 
with all State and Federal standards by March 17, 2023 and annually thereafter. If a plan 
identifies a SADC site as non-compliant with one or more standards, the plan should be actively 
working with the SADC site to remediate those areas of non-compliance and should set an 
agreed upon and appropriate timeframe for the remediation to occur. DOH does not have a 
suggested timeframe for remediation efforts as the required remediation can vary greatly. 
However, if remediation is not progressing, MLTC plans must outreach members receiving 
services at the site and offer transfer options to SADC sites that are already HCBS compliant. 
DOH will continue to assess HCBS SADC site compliance annually and report back to MLTC 
plans on compliance status. 

Section 5: Suggested Tool Relation to the SADC HCBS Settings Final Rule 
Compliance Verification Effort 

Q5.1: Can MLTC Plans submit the Suggested SADC Site Evaluation Tool as the HCBS 
SADC Self-Assessment Survey? 

No. MLTC Plans should not submit this tool in place of the HCBS SADC site specific Self-
Assessment Survey, as this Suggested tool was developed for ongoing monitoring of 
compliance with all State and Federal standards. The HCBS SADC Self-Assessment tool is 
being utilized for the current HCBS Settings Final Rule compliance verification effort being 
undertaken from November 2021 through March 2023 and is separate from the annual 
Suggested Tool designed for MLTC plans’ use. 
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Appendix 
Glossary and Acronyms 

Acronym / Word Definition 

DOH Department of Health (NYS) 

HCBS Home and Community-Based Services 

MLTC Managed Long-Term Care 

NYS New York State 

PNDS Provider Network Data System 

SADC Social Adult Day Care 
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